Nastavljena NATO terenska vježba u TK: Spašavanje sa žičare, izvlačenje iz ruševina

Blizu 1.300 učesnika iz 34 zemlje svijeta i danas su nastavili sa izvođenje NATO terenske vježbe na lokalitetima u Tuzli, Lukavcu i Živinicama.  

Učesnici vježbe su izveli izuzetno složen i kompleksan zadatak spašavanja ljudi sa žičare iznad jezera Modrac. U isto vrijeme drugi učesnici vježbe su spašavali unesrećene iz ruševina nakon zemljotresa, a taj dio vježbe odvijao se u zgradi Sodaso.

Tokom NATO terenske vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” koja se od 25. do 29. septembra 2017. godine održava u okolini Tuzle održana je prezentacija i testiranje NICS sistema.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine učestvuje u projektu „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana“, kroz koji će se razviti sistem za unapređenje komunikacije i razmjenu relevantnih informacija između službi zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini i zemljama Zapadnog Balkana.

– Sistem NICS se već pokazao kao koristan i od velike pomoći službama spašavanja tokom potraga za nestalim osobama, transport povrijeđenih osoba, gašenju požara, i sl. Aktivno se koristi od maja ove godine i prvi slučaj korištenja je bio prilikom potrage za nestalom osobom na području Brčko distrikta. U toku je popuna baze podataka raspoloživim prostornim podacima kao npr.: minskom situacijom u BiH, planinarskim stazama, granicama općina, kantona i entiteta, saobraćajnicama, vodnim površinama i slično – kazala je Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vježba upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda ”BOSNA I HERCEGOVINA 2017” u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) je okupila oko 1300 učesnika iz 34 zemlje i ima za cilj poboljšanje interoperabilnost međunarodnih aktivnosti u pružanju odgovora na elementarne nepogode..

Izvor: Avaz.ba