Bosna i Hercegovina spremno dočekuje učesnike velike NATO terenske vježbe

Bosna i Hercegovina spremno dočekuje učesnike NATO terenske vježbe “BOSNA I HERCEGOVINA 2017” koja se od 25. do 29. septembra 2017. godine održava u okolini Tuzle.

Završene su sve pripreme i pored domaćih,  stigli su međunarodni timovi iz 34 zemlje u Bazu oparacija koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Tuzli. Preme riječima izvršnog direktora Vježbe Samira Huseinbašića, sve je spremno za početak ove do sada najveće civilne vježbe u BiH, koju će sutra u prisustvu brojnih visokih zvanica otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Sorin Ducaru.

NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe u cilju efikasnije saradnje u hitnim situacijama te jačanje sposobnosti struktura civilne zaštite u BiH.

Terenski dio vježbe održava se u srijedu i četvrtak, koji uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.