BiH spremno dočekuje učesnike iz 34 zemlje na najvećoj NATO civilnoj vježbi

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao domaćin NATO EADRCC terenske vježbe i Ambasada Slovačke u BiH kao kontakt ambasada NATO-a u BiH organizirali su prezentaciju za ambasadore država koje učestvuju na navedenoj vježbi.

 

Vježba ”BOSNA I HERCEGOVINA 2017”  bit će održana od 25. do 29. 9. 2017. godine se organizira u svrhu provjere sposobnosti civilnih i vojnih struktura u Bosni i Hercegovini za planiranje velikih vježbi, resursa kao i provjera kapaciteta za odgovor na nesreću. Okupit će 1.400 učesnika iz 34 zemlje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je istakao da je ova vježba veoma interesantna za BiH jer je prilika da dođemo do novih obuka, treninga te učenja novih lekcija iz raznih situacija u kojima se simuliraju određene nesreće, ugrožava imovina i život građana.
Dodao je da je ova vježba velika prilika da i naše civilne strukture nauče puno toga u smislu zaštite i spašavanja. Ovo je također prilika da naučimo djelovati zajedno sa sličnim ili istim strukturama izvan BiH.

Podsjetio je da se prirodne katastrofe koje čine veliku štetu i nanose žrtve dešavaju u BiH i istakao da će ova vježba dati efikasan odgovor na sprečavanje posljedica tih katastrofa.

Prisutnima se obratio i ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica koji je istakao da biti domaćin ovakve terenske vježbe svakoj državi predstavlja veliki izazov.

“Čestitam BiH na odluci i ovom koraku. Nažalost, BiH ima iskustva s otklanjanjem posljedica ovih katastrofa, jer je u posljednje vrijeme bila pogođena poplavama. Ovo je prilika da BiH stekne neka nova iskustva, ali i prilika drugima da dođu u BiH i nauče nešto novo. Treba jasno reći da je ovo primjer da BiH može biti lider u međunarodnoj i regionalnoj saradnji, a u ovom slučaju to je područje pripreme za reagiranje na katastrofe i područje otklanjanja posljedica katastrofa”, rekao je Pšenica.